valbohockey

Tabell och kommentar efter lite mer än halva serien spelad.

Kategori: Allmänt

Tänkte sammanfatta Division 2 Västra A nu när lite mer än halva serien är spelad! Skriver tabell placering samt en kort sammafattning om hur jag tycker det spelar och även framhäva några spelare.

12. Häraldsbygdens SS:
Har efter 16 spelade matcher endast lyckas skrapa ihop 1 enda poäng. De har gjort 2,81 mål per match vilket man kanske kan tycka borde räcka till lite mer poäng men när man släpper 8,56 mål per match så tar man inte heller några poäng. Spelarmässigt tycker jag inte heller att de har så mycket att hänga i årets julgran, statistiskt har de inte en enda spelar med i poängligans top 25 och de bjuder heller inte på något skönspel vilket gör att jag förstår att de inte lyckas locka fler än 52 tappra åskådare i snitt. Att de ska undvika kval neråt i seriesystemet ser jag som en omöjlighet, ser även att de ska vara otroligt svårt att se de hålla sig kvar!

11. Team Gävle: De har även dem börjat säsongen väldigt svagt! Team Gävle har på 16 matcher endast samlat ihop 5 poäng. De har gjort lika få mål som Häraldsbygden vilket kan förklara deras magra poängskörd. De har i sina 2 möten med oss spelat rätt bra, vilket i och för sig kan ha sin förklaring i att vi knappt lyckas komma upp i 70% av vår kapacitet. Även där är det svårt att hitta någon som sticker ut över någon andra, ingen har direkt stuckit ut när vi spelat mot dem och statistiskt sätt är det inte någon som lyckats ta sig in på top 25 i poängligan. Att de ska ha 73 personer i snitt på sina matcher känns inte så troligt, Fufflandes med siffrorna? Kommer med alla säkerhet hämna i kvalserie.

10. Avesta BK: Är för mig den stora skrällen i serien placeringsmässigt. När vi mött dem (3 gånger iår) har de vid samtliga tillfällen bjudit upp till bra fight. Innan säsongen började hade jag nog trott att de skulle lyckas vara med och kriga om en kvalplats uppåt och även om det bara är 8 poäng upp till sträcket så verkar Avesta har väldigt svårt att få in pucken och då vinns det inge matcher. Senast igår mot Fagersta sköt Avesta 41 skott och mäktade bara med 1 mål, viserligen mot seriens just nu bästa målvakt men det är ändå för dåligt. Nu är de inte så illa som deras tabell placering ser ut, De är hela 13 poäng ner till Team Gävle och endast 8 poäng upp till strecket som resulterar i Kval. Trots att de ligger där de ligger är dem de enda laget i serien med plus i insläppta mål kontra gjorda vilket måste betyda ett hyfsat bra försvarsspel. Spelarmässigt är det även här svårt att hitta någon då jag tycker de känns mer som att de är ett bra lag, men ska man nämna någon är det Centern Oscar Axberg som bör framhävas då han snittat lite mer än 1 poäng per match ( 18 p på 16 matcher).

9. Alfta GIF: Ligger där man förväntade sig, blandar som det verkar bra insatser med lite mindre bra. Lite förvånad att de släppt in så pass mycket mål, när vi mötte dem senast hade de en målvakt som stod på huvudet några gånger och räddade Alfta mer eller mindre på egen hand. Ska man framhäva någon spelare i Alfta får man nog nämna poängkungarna i laget, Martin Eliasson och Dennis Voxberg som tillsammans gjort 36 poäng på 28 matcher. Målvakten Rikard Johansson får också en lite omnämning, har dock bara spelat fyra matcher så här långt och vad det beror på vet jag inte, antingen hade han sitt livs bästa match mot oss eller så har han varit skadad.

8. Smedjebackens HC: Att de ligger före Avesta får kanske ses som det största mysteriet i serien så här långt. När vi mött dem tycker jag de saknar spelare som kan göra något av betydelse för laget på egen hand samt att de känns som att de inte har någon spelidé utan de kör bara och de leder allt som oftast inte till någonting. Ska man framhäva någon spelare gäller det att titta till statistiken då jag inte anser att någon speciell framhävt sig när vi mött dem, och då faller blicken på Peter Sundström, jag är lite osäker på om han var med mot oss men han har på 14 matcher lyckats göra 20 poäng vilket man får se som väldigt bra.

7. Ludvika: Efter vår första match mot Ludvika var jag helt säker på att Ludvika skulle vara med uppe i toppen. Jag tyckte de hade ett bra lag, med bra spets i Johan Jansson och Tim Thysell, dock kanske något medioker målvakt i vårat möte med dem. Men Ludvika har haft de lite små kämpigt i serien. Ska Ludvika lyckas ta sig till ett kval måste de börja spela med en bättre jämnhet i spelet, de är 5 poäng ifrån Hofors som ligger över strecket. Ska man framhäva några i Ludvika blir det tidigare nämda Johan och Tim som tillsammans gjort 46 poäng på 29 matcher! Även backen Emil Ströberg som snittat mer än en poäng från backplats är väldigt imponerande.

6. Orsa: Nykomlingen som säkerligen överraskat de flesta och så även på mig. När vi mötte dem kändes de högst mediokra men de har lyckas väldigt bra mot överiga lag vilket till viss del kan bero på att de mot oss hade sjuktstuga. De har en spelare i Karl Hassel som gjort 20 p på 15 matcher vilket får ses som bra de har även en målvakt i Andreas Signal som är en av 4 målvakter i serien som parkerar över 90% i räddningar. Ska Orsa lyckas skärlla sig till kval gäller det dock att nämda med flera börjar bidra ännu mer. Då kan de bli en rolig vinter för Orsa.

5. Hofors: Kanske det lag i har haft svårast för? Ett lag som kämpar och strider i 60 minuter, spelar på gränsen till fult och vårdslöst något jag tror många lag tycker är väldigt jobbigt att möta. Jag tror man kan spela ut dem rejält då deras spelidé går ut på att enbart dra ner motståndarna till deras nivå, kan man då hålla huvudet kallt och passa pucken går de bort sig gång på gång. Men det är svårare än vad det låter och de lyckas väldigt bra mot oss med sin "strategi". Sen har de väldigt starka poäng spelare i Mattias Strand och Mattias Jansson som tillsammans gjort osanolika 59 poäng på 30 matcher. Även gamla Valbo liraren David Jansson har en imponderade poängrad på 19 poäng på 15 matcher. Det är Absolut inte omöjligt att Hofors lyckas hålla till kval men jag tycker att det är lag underifrån som har klart mer kvalitéer i sitt spel än vad Hofors har.

4. Fagersta: Har börjat serien som förväntat skulle jag nog vilja påstå. Ett bra lag, med bra försvarsspel och seriens förtillfället bästa målvakt statistiskt. Är det enda laget som släppt in mindre mål än oss. När vi mötte dem vann vi med 2-0 trots lite sjukstuga, en match som får ses som den en av de bättre matcher vi gjort iår. Känns som ett lag som lyckas ta en av de 4 kvalplatserna, första platsen känns nog dock lite avlägsen för Fagersta som ligger 9 poäng efter oss, låter kanske inte som så mycket men att de tre lag som ligger före Fagersta ska tappa 9 poäng mer än Fagersta känns något overkligt.

3. Skedvi/Säter: Det lag som spelade ut oss från division 1 förra året. Ligger som förväntat i serien och har gjort imponerande 100 mål på 16 matcher vilket ger än snitt på 6,25 mål per match vilket är klart bäst i serien. Den klart mest lyssande stjärnan i laget får Jonas Lund anses vara med sina 31 poäng på 14 matcher. Men Skedvi har ett bra lag, de har hela 6 spelare på top 25 i poängligan! Kan de få lite bättre ordning på sitt försvarsspel kan de vara en riktigt svår utmanare till de två division 1 platserna i vår!

2. Sätra/Oppala: Ligger förnärvarande på andra plats i ligan efter 16 spelade omgångar. Innan gårdagen var frågan om de var något annat lag än Valbo som kunde rubba dem och Smedjebacken visade att de aboslut inte var någon omöjlighet att rubba laget från Gävle. Har på pappret det kanske bästa laget med spelare som Liam Lindström och Kristoffer Jobbs, men det är inte på pappret matcher avgörs och om inte annat visade Smedjebacken det igår. Har en väldigt duktig målvakt i Patrik Eriksson som kan rädda matcher åt sitt lag.

1. Valbo HC: Serieledarna efter att lite mer än halva serien är spelad. Har blandat väldigt bra prestationer men mindre bra, som i 2 av de 3 matcherna mot Hofors tex. Men mot Sätra tex har spelet suttit som handen i handsken och valbo har i de 2 mötena 13-3 i målskillnad mot seriens nästbästa lag. Med spelare som Fredrik Augustsson, Simon Andersson och Linus Lindquist i laget för att nämna några är man garanterad mål varje match och då med försvars generaller som Robin Westlin och seriens kanske mest kompletta spelare i Henrik Andersson blir Valbo ett extremt svårslaget lag! Man har mäktat med hela 88 och endast släppt in 38 vilket ger ett plus på 50. Att laget dessutom leder fairplay ligan hjälper absolut till. Man har även en av seriens mest spännande talanger i unge Victor Lindman som är son till gamle HV liraren Mikael Lindman. Trots Valbos fina spel under hösten så har de bara ett snitt på 150 personer i snitt per match vilket inte ritkigt får ses som godkänt.

Sammanfattning av serien så långt

Kategori: Allmänt

Snart kommer jag lägga upp en kort sammanfattning om alla lag och dess position i ligan med en lite kommentar till varje lag. Hoppas få ut den imorgon, men i Tenta tider kan det bli svårt och jag får nog rikta in mig på onsdag ist.

Ranking!

Kategori: Allmänt

Ett välkänt fenomen när det kommer till ishockey är dess uppvärming i form av tvånudd. För er som inte vet vad tvånudd är så ska jag förklara regler och hur det går till. Man står i en ring med en fotboll, ju fler spelare desto bättre. Sen slänger man bollen mot någon med en studs mellan och där är spelet igång, då har man TVÅ nudd på sig att få bollen vidare till nästa person, den som får tre nudd eller gör så att bollen går i marken är därmed ute. Sen fortsätter man så tills dess att det är två kvar och den som vinner mellan dem två står som vinnare!

I A-laget vet jag att detta är en väldigt populär uppvärmning då det ofta är runt 10-14 pers ute och värmer på detta sättet. Det är väldigt bra då man töjer ut ljumskar och dyligt samtidigt som man rör på sig och blir varm.

Jag tänkte i och med detta göra en liten ranking vad gäller hur bra spelarna i A-laget är när det kommer till tvånudd, samt en liten motivering varför: Årets andra Ranking!

1:a plats
Jerker Permats hade en vecka som var utöver det vanliga, knappt ett enda misstag gjorde att han fick ut sin fulla kapacitet på sin gudabenådade touch! Ska bli spännande att se om han kan hålla i det spelet ännu en vecka gör han det ska det väldigt mycket till om någon ska kunna ta över första platsen.

2:a plats
Adam Naenfeldt, hade även han en av sina starkare veckor på ett långt tag och hade inte Jerker spelat som han gjort hade nog Adam tagit första platsen! Har snabba fötter och bra spelsinne för sporten, jag tror det är två viktiga egenskaper till att han alltid håller till där uppe.

3:e plats
Tommie Jonsson, har efter väldigt många veckor i toppen nu tappat första platsen efter en för honom något svagare vecka. Fortfarande väldigt bra spel dock lite mer oregelbundigt än tidigare. Hittar han tillbaka tar det nog inte så lång tid innan han är tillbaka i toppen igen.

4:e plats
Filip Nordin, Travgurun, nästan lika bra i ringen som han är på hästar! Har dock en tendens att vara överambitiös, men ibland är han fantastisk. Högst potential? Troligen, den dag han får spelet att stämma blir han livsfarlig. Förra veckan var stark för Filip men räckte inte riktigt högre än en fjärde plats.

5:e plats
Anton Henricksson,hade en för honom en något svag vecka, varken bra eller dålig dock. Lägger kanske ner för mycket kraft på att psyka Thorsson? Osportslig? Ja om du frågar mig, ska bli spännande att se hur han tar denna kritik. Gör han det till något bra och utvecklas? 

6:e plats
Niclas Augustsson hade en svag vecka igen och var nära att tappa sin sjätte plats. Vi vet att han har spelet i sig, vad är det som inte stämmer? Måste upp till bevis om han ska stanna på listan!

Det var top 6 i laget.

Bubblare:
Adam Ström? Dennis Lundberg? Får fortfarande stå som bubblare! Adam visar ibland upp spel utöver det vanliga och Dennis går ofta ganska långt, men i Dennis fall känns det som att han inte har något vidare koll på vad han gör. Adam ska bli intressant att se denna vecka då han varit med några veckor nu och borde börja vänja sig vid spelet i ringen. Tar han nästa steg nu?

Veckan roligaste: Måste skicka det till hela ringen, att åka ut till träningen och veta att man innan isträningen får värma upp på detta utomordentliga sätt, med en massa vänner och lira boll. Kan inte bli bättre eller roligare för den delen heller.


Veckans Såg: Denna vecka är det inte Lif som får sågen då han höjt sitt spel tillräckligt mycket för att slippa vara här. Nej sågen denna vecka går till Anton, nämnde det tidigare men surret mot Thorsson känns inte alltid okej och därför får han veckans såg.

Inför Valbo - Alfta

Kategori: Allmänt

Imorgon är det sista matchen innan exakt hälften av matcherna i serien är spelade, Valbo kommer oavsett resultatet vara serieledare men kommer givetvis gå för tre poäng och dryga under ledningen ännu mer. Sett till lagen är Valbo det klart bästa laget och kommer samtliga spelare med rätt inställning kan Alfta få sig en hockeylektion de sent ska glömma. Men det är väldigt viktigt att laget kommer med rätt inställning för Valbo har under försäsongen mött Alfta vid två tillfällen och med rätt inställning blev det 7-1 och med fel inställning 3-3 så det är inte på någotvis avgjort på förhand, tror man det blir det en jobbig Tisdagkväll.

Valbo har en okej form, man visar vid matcher mot hårdare motstånd som Sätra att man verkligen kan spela hockey, men när man möter lite mindre bra motstånd har man haft svårare att vinna, och det känns som det är en inställningsfråga. Ska bli roligt att se om laget kan komma taggade till tusen imorgon och bjuda publiken på en riktigt hockeyshow, vilket man inte fick se i Läkerolen ikväll.

Ska man nämna några aspekter i spelet imorgon som känns viktiga är det ödmjukheten med pucken, det ska göras rejält och inge "dutt". Även viktigt att man utnyttjar det man kanske är bäst på i serien, att åka mycket skridskor och trötta ut sina motståndare. Jag tror inte att det är en slump att våra bästa perioder oftast sker i sista akten av matchen!

Ranking!

Kategori: Allmänt

Ett välkänt fenomen när det kommer till ishockey är dess uppvärming i form av tvånudd. För er som inte vet vad tvånudd är så ska jag förklara regler och hur det går till. Man står i en ring med en fotboll, ju fler spelare desto bättre. Sen slänger man bollen mot någon med en studs mellan och där är spelet igång, då har man TVÅ nudd på sig att få bollen vidare till nästa person, den som får tre nudd eller gör så att bollen går i marken är därmed ute. Sen fortsätter man så tills dess att det är två kvar och den som vinner mellan dem två står som vinnare!

I A-laget vet jag att detta är en väldigt populär uppvärmning då det ofta är runt 10-14 pers ute och värmer på detta sättet. Det är väldigt bra då man töjer ut ljumskar och dyligt samtidigt som man rör på sig och blir varm.

Jag tänkte i och med detta göra en liten ranking vad gäller hur bra spelarna i A-laget är när det kommer till tvånudd, samt en liten motivering varför: Årets andra Ranking!

1:a plats
Tommie Jonsson, har helt klart en fin känsla, vinner mycket men gör det ofta på ett smutsigt sätt(spelar fult), det har varit några riktigt legendariska bollar mellan Adam, Tommie och Jerker.
På väg att tappa första platsen om han inte höjer sig lite denna vecka! 

2:a plats
Jerker Permats, likt Adam har han de egenskaper som krävs, möjligt att han har ännu bättre känsla än honom men är tillviss del lite ojämn ibland, en humör spelare som Adam lätt får ut balans, men när han håller huvudet kallt kanske den bästa! Hade en något svag vecka men tredje platsen känns ohotad.


3:e plats
Adam Naenfeldt, komplett tvånudds lirare? många påstår det då han har alla de egenskaper som krävs för att vara en bra tvånudds lirare, fin touch, snabba fötter och bra spelsinne är ingredienser som gör Adam livsfarlig i ringen. Väldigt stark vecka, tidsfråga innan han har första platsen. 

4:e plats
Filip Nordin, Travgurun, nästan lika bra i ringen som han är på hästar! Har dock en tendens att vara överambitiös, men ibland är han fantastisk. Högst potential? Troligen, den dag han får spelet att stämma blir han livsfarlig.

5:e plats
Anton Henricksson, klättrar direkt efter att varit borta under 2 veckor upp till femte platsen, hade en för honom en normal vecka, varken jätte bra eller dålig vilket gör att han lyckas relativit fort klättre så pass högt, fortsätter han så kanske han kan nå högre höjder?

6:e plats
Niclas Augustsson hade en väldigt svag vecka och tappar då en position på rankingen. Var rent av dålig idag igen och har nu mycket att leva upp till om han vill vara kvar på rankingen. Vi vet att han har spelet i sig vad är det som inte stämmer?

Det var top 6 i laget.

Bubblare:
Adam Ström? Dennis Lundberg? svårt att avgöra, de är båda bubblare, har lite bristande känsla men kan då och då gå långt. Kan de båda slå sig in på den stenhårda listan? Tveksamt, hoppas jag blir motbevisad.

Veckan roligaste: Måste nog säga att det är Thyrs hela vecka som varit rolig, kämpar och sliter men har mycket studs mot sig, vilket självklart beror på bristande känsla. Men han bjöd på stor underhållning och ringen ska vara glad att han deltar!

Veckans Såg: Är även denna vecka Johan Lif, sällan har man sett en sån otroligt dålig känsla i ringen! Sprider bollar som en vattenspridare och har svårt att hålla sig i ringen! Om han inte skärper sig är han inte långt ifrån att vara en av de sämsta genom tiderna!